Ακολουθήστε τις αναρτήσεις μας στο νέο μας BLOG:
https://www.astrotours.gr/blog/
Ακολουθήστε τις αναρτήσεις μας στο νέο μας BLOG:
https://www.astrotours.gr/blog/
Η διαστημοσυσκευή Osiris-Rex της NASA ολοκλήρωσε μόλις έναν επικίνδυνο ελιγμό. Άγγιξε με έναν βραχίωνα την επιφάνεια του αστεροειδή Bennu και συνέλεξε δείγματα από την επιφάνειά του. Αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει με τα δείγματα στη Γη το 2023.
Μια ομάδα αστρονόμων επεξεργάστηκε ξανά παλιότερα δεδομένα από τον Μπετελγκέζ και μέσω πολύπλοκων μοντέλων και προσομοιώσεων, εκτίμησαν ξανά τα χαρακτηριστικά του. Οι υπολογισμοί τους διαφέρουν αρκετά με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις. Οι παλιές εκτιμήσεις έδιναν διάμετρο 1,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ οι καινούργιες λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο. Πάλι παραμένει απίθανα τεράστιος, μα αρκετά μικρότερος από ότι πιστεύαμε. Και αν είναι μικρότερος, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται πιο κοντά μας, στα 530 έτη φωτός αντί στα 640.
Το να φωτογραφίσεις οτιδήποτε να περνά μπροστά από τη Σελήνη χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Μα να πετύχεις έναν πύραυλο μπροστά από τη Σελήνη, αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα, επιμονή και αρκετή τύχη λόγω της καμπυλότητας της τροχιάς κατά την εκτόξευση.
Μια μεγάλη περιοχή αμμόλοφων κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη. Μα τι είναι αυτές οι περίεργες μαύρες γραμμές, τι είναι αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία;
Σήμερα 6 Οκτωβρίου 2020, ο Άρης θα βρεθεί στην κοντινότερη στη Γη απόσταση. Κάθε 26 μήνες η Γη προσπερνάει τον Άρη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Τότε Άρης, Γη και Ήλιος έρχονται περίπου στην ίδια ευθεία και λέμε ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση. Βρίσκεται δηλαδή στην αντίθετη θέση - αντιδιαμετρικά από τον Ήλιο - στον ουρανό. Όταν ο Ήλιος δύει, ο Άρης ανατέλλει και είναι ορατός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν πιθανά ίχνη ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη, για την ακρίβεια στην ατμόσφαιρά της.
Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν μία ανόργανη χημική ένωση που ονομάζεται φωσφίνη, η οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης στην ποσότητα που ανιχνεύθηκε. Στη Γη η φωσφίνη δημιουργείται είτε από μικρόβια είτε βιομηχανικά.
Και στην Αφροδίτη δεν υπάρχουν βιομηχανίες, οπότε...
Την προηγούμενη Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 ένας αστεροειδής έκανε το κοντινότερο πέρασμα από τον πλανήτη μας που έχει καταγραφεί, περνώντας μόλις 2.950 km πάνω από την επιφάνεια της Γης!
Ένα μικρό κομμάτι από τον Άρη ξεκινά ταξίδι επιστροφής, πάνω στον πύραυλο της NASA αύριο Πέμπτη.
Το ρομποτικό όχημα Perseverance θα κουβαλάει μαζί του έναν μετεωρίτη που προήλθε από τον Κόκκινο Πλανήτη και μέχρι τώρα βρισκόταν στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Οι γνωστές ιδιότητες του μετεωρίτη θα χρησιμοποιηθούν για το καλιμπράρισμα ενός οργάνου στο Perseverance στην προσπάθεια ανακάλυψης αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη.
Οι κομήτες αποτελούνται από πάγο, σκόνη και μικρά κομμάτια πετρωμάτων, χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τους αποκαλούμε και "βρόμικες χιονόμπαλες". Είναι μικρά ουράνια σώματα, σαν ένα βουνό εδώ στη Γη, που όταν πλησιάζουν στον Ήλιο μεταμορφώνονται, αναπτύσσοντας ουρές εκατομμυρίων χιλιομέτρων.