Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360◦)

(Διάρκεια 11 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Το Ταξίδι Στο Σύμπαν αποτελεί το 1ο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν”

Η παράσταση μας ταξιδεύει στα άστρα και τους γαλαξίες - στο Σύμπαν - όπως αυτά περιγράφονται από τη σύγχρονη επιστήμη. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Αποτελεί το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν”

Περισσότερα: Ταξίδι Στο Σύμπαν

(Διάρκεια 12 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Το Ηλιακό Σύστημα αποτελεί το 1ο μέρος του ντοκιμαντέρ “Από τη Γη στο Σύμπαν”

Η παράσταση μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί πραγματικές εικόνες από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, για να μας μεταφέρει στον Ήλιο, σε όλους του πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μα και στους νάνους πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς και τους εντυπωσιακούς κομήτες.

Περισσότερα: Το Ηλιακό Σύστημα

(Διάρκεια 25 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Ο Ήλιος λάμπει στον κόσμο μας εδώ και τεσσεράμισι δισεκατομμύριο χρόνια. Το φως του που ζεσταίνει το σώμα μας, έκανε το ίδιο σε κάθε πλάσμα που έζησε ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Είναι η πηγή ενέργειας που κινεί την ατμόσφαιρα και τον καιρό, συντηρεί τη ζωή που σέρνεται κολυμπά ή πετά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλες οι μορφές ζωής στη Γη εξαρτώνται από το πιο κοντινό μας αστέρι τον Ήλιο.

Η κίνηση του πύρινου Ηλιακού δίσκου στον ουρανό - μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα - ήταν ο μόνος τρόπος για να παρακολουθούμε το πέρασμα του χρόνου για αμέτρητους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών. Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες - όπως δεν τις έχετε δει ποτέ - από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου.

Περισσότερα: Ο Ήλιος - Το Ζωντανό Mας Άστρο

(Διάρκεια 32 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Η παράσταση είναι  ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από  τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό  και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες.

Περισσότερα: "Από Τη Γη Στο Σύμπαν"

(Διάρκεια 25 ή 38 λεπτά - Για παιδιά 6 έως 12 ετών)

Φανταστείτε τις τέλειες διαστημικές διακοπές. Ανακαλύψτε το ηλιακό μας σύστημα μέσα από μια διαφορετική οπτική ματιά - μέσω μιας εξωγήινης οικογένειας που αναζητά τον τέλειο πλανήτη για τις διακοπές της. Πετάξτε πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα, τον πιο γνωστό μας Νάνο Πλανήτη. Βουτήξτε στους παγωμένους γκρεμούς της Μιράντα - δορυφόρου του Ουρανού. Ταξιδέψτε μέσα από τους δακτυλίους του Κρόνου. Νιώστε τις καταιγίδες και τους κεραυνούς στον Δία. Και περπατήστε στην επιφάνεια του Άρη. Ποιον προορισμό θα επιλέγατε; Αυτό είναι ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα για διαστημικούς ταξιδιώτες όλων των ηλικιών.

Περισσότερα: Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης

(Διάρκεια 32 λεπτά - Προτείνεται για Ηλικίες 5+)

Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους... ένα κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

Περισσότερα: "Ο Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka 'Hina"

(Διάρκεια 30 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 9+)

Τα τηλεσκόπια είναι επιστημονικά όργανα υψηλής τεχνολογίας που συλλέγουν φως από μακρινά ουράνια αντικείμενα. Με αυτά τα ευγενή όργανα, οι άνθρωποι κατάφεραν να βουτήξουν στο βαθύ διάστημα και να συλλέξουν πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες για το σχηματισμό, τη ζωή και το θάνατο των πλανητών, των αστεριών και των γαλαξιών. Όλη αυτή η γνώση μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η φύση στη μεγάλη κλίμακα και καθορίζει τη θέση μας στο υπέροχο Σύμπαν.

Σε αυτό το 30 λεπτό ντοκιμαντέρ ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο), ο Έλληνας σκηνοθέτης Θεοφάνης Ματσόπουλος περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο το πώς λειτουργούν τα τηλεσκόπια, την ιστορική τους εξέλιξη και ταξιδεύει το κοινό σε μερικά από τα πιο σημαντικά παρατηρητήρια του κόσμου. Η εμπειρία του βραβευμένου ντοκιμαντέρ είναι εντυπωσιακή χάρη και στην εκτεταμένη χρήση πραγματικών βίντεο 4k πλήρους θόλου από παρατηρητήρια και τηλεσκοπία ανά τον κόσμο.

Περισσότερα: Συλλέγοντας το Φως των Άστρων: Τα Θαυμαστά Τηλεσκόπια

(Διάρκεια 27 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

"Το Φάντασμα του Σύμπαντος" είναι μια ταινία θόλου που παρουσιάζει τη συναρπαστική εξερεύνηση της σκοτεινής ύλης, από το Big Bang έως την προσδοκώμενη ανακάλυψη της, στο Large Hadron Collider.

Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης μέσα από τις έρευνες του Fritz Zwicky, του επιστήμονα που εισήγαγε τον όρο "σκοτεινή ύλη". Περιγράφει την ανακάλυψη της Vera Rubin στον γαλαξία της Ανδρομέδας και στη συνέχεια κατευθύνεται βαθιά κάτω από το έδαφος για να παρουσιάσει τον πιο ευαίσθητο ανιχνευτή σκοτεινής ύλης στη Γη, που στεγάζεται σε ένα πρώην χρυσωρυχείο.

Στην συνέχεια, ταξιδεύει τον θεατή στον χώρο και το χρόνο διαμέσου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, ταξιδεύοντας παράλληλα με τα σωματίδια προτού αυτά συγκρουστούν σε εκπληκτικές οπτικές εκρήξεις φωτός και ήχου, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.

Περισσότερα: Το Φάντασμα Του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση Της Σκοτεινής Ύλης

(Διάρκεια 20 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)

Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη ...του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο ρόλος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος είναι τεράστιος, ενώ παράλληλα οι γνώσεις που αποκομίζουμε βελτιώνουν τη ζωή μας εδώ στη Γη. Τελικά αυτός ο δορυφόρος θα είναι το εφαλτήριο, που θα επιτρέψει σε έθνη από όλο τον κόσμο να προετοιμαστούν ώστε να κάνουν το επόμενο τεράστιο άλμα πέρα από τη Σελήνη, στέλνοντας τον άνθρωπο στον Άρη και το υπόλοιπο Ηλιακό Σύστημα.

Περισσότερα: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Σκαλοπάτι Για Τον Πλανήτη Άρη

Διάρκεια 24 λεπτά (και σε έκδοση 15 λεπτών) - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+

Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον Καιρό και το Κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

Περισσότερα: Το Κλίμα Της Γης

(Διάρκεια 29 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)

Οι άνθρωποι είναι η πιο εξελιγμένη μορφή ζωής στον μικρό γαλάζιο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος που ονομάζεται Γη. Ο πολύπλοκος εγκέφαλός τους, θέτει συνεχώς ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις. Πέτυχαν να εξερευνήσουν τη Γη και μετά στράφηκαν στο Σύμπαν. Η Γη πλέον φάνταζε μικρή και η επιθυμία να κατακτήσουν άλλους πλανήτες γεννήθηκε.

Η πλανηταριακή παράσταση “Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες” περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο, με εκπληκτικά οπτικά και πραγματικές λήψεις βίντεο, τους άλλους πλανήτες και τις ανθρώπινες προσπάθειες για την εξερεύνηση και κατάκτηση των πλησιέστερων στη Γη ουράνιων σωμάτων όπως η Σελήνη και ο πλανήτης Άρης.

Περισσότερα: Κατακτώντας Τους Άλλους Πλανήτες

(Διάρκεια 26 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

Ταξιδέψτε πάνω σε ένα φωτόνιο, από τα πέρατα του γαλαξία στο μάτι και το μυαλό σας και βιώστε το πως βλέπουμε. Η ταινία θόλου “ΟΡΑΣΗ!” ακολουθεί τη δημιουργία και το ταξίδι ενός φωτονίου, από τον πυρήνα ενός άστρου του γαλαξία μέχρι το μάτι ενός παρατηρητή. Ο θεατής ακολουθεί το φωτόνιο μέσα στο μάτι ενός νεαρού κοριτσιού, μαθαίνοντας τις δομές του ματιού και τη λειτουργία τους, πριν ταξιδέψει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ειδικά 3D animations και βίντεο για να διδάξει πως λειτουργεί η ανθρώπινη όραση. Εικόνες από όλο τον κόσμο, την ανθρωπότητα, τοπία και ουρανοί, άγρια ζωή και διάστημα, φτιάχνουν την ιστορία του ταξιδιού των φωτονίων προς τα μάτια μας και τη μετατροπή τους στη συνέχεια σε ηλεκτροχημικό σήμα, που ταξιδεύει στα νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου, προς τα διάφορα κέντρα τα οποία δημιουργούν την εικόνα που βλέπει ο εγκέφαλος μας.

Την “ΟΡΑΣΗ!” σκηνοθετεί ο Robin Sip και γράφτηκε από τον βραβευμένο με Emmy συγγραφέα Kris Koenig. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Carl-Zeiss και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πλανητάριο Hayden στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium on the Go είναι το πρώτο πλανητάριο που την παρουσιάζει με σκοπό να ενημερώσει τους Έλληνες θεατές και σε ιατρικά θέματα.

Περισσότερα: ΟΡΑΣΗ! - Το Ταξίδι του Φωτός στο Χώρο, στο Χρόνο και το Νου

(Διάκρεια 12 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)

Ένα ταξίδι μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

Το NEURODOME φέρνει τις ανακαλύψεις αιχμής της νευροεπιστήμης στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Planetarium on the Go. Στην παράσταση ο θεατής κάνει ένα ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης, από τα απώτατα όρια του γνωστού σύμπαντος, προς τα μέσα, προς το πολύ μικρό, τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που οι επιστήμονες βλέπουν τον εγκέφαλο. Σε μικροσκοπικό επίπεδο οι ερευνητές μπορούν να δουν την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μεμονωμένους νευρώνες και να αναλύσουν τα μοτίβα των νευρικών συνδέσεων που τελικά υποστηρίζουν τη συνείδηση, τα συναισθήματα και τη σύνθετη σκέψη.

Αλλά το κοινό σπάνια μπορεί να δει κάτι από αυτά!
Στο NEURODOME φέρνουμε αυτή τη νέα γνώση στο ευρύ κοινό σε μία ταινία θόλου όπου όλες οι απεικονίσεις χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα από ερευνητές. Πολύπλοκες τρισδιάστατες βιολογικές δομές είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές με δισδιάστατες εικόνες σε βιβλία. Έτσι χρησιμοποιούμε το εντυπωσιακό περιβάλλον του Πλανητάριου για να αντιληφθούμε μέρη και πολύπλοκα αντικείμενα, εισχωρώντας μέσα στις ίδιες τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στον ίδιο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Στην Ελλάδα το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium on the Go είναι το πρώτο πλανητάριο που την παρουσιάζει με σκοπό να ενημερώσει τους Έλληνες θεατές και σε ιατρικά θέματα.

Περισσότερα: NEURODOME - Εξερευνώντας Tον Εγκέφαλο

(Διάρκεια 20 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)

Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ για πλανητάρια. Γνωρίστε το περιβάλλον του πλανήτη Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους!

 

 

Περισσότερα: Αποχαιρετώντας Το Cassini - Εξερευνώντας Τον Κρόνο

(Διάρκεια 30 λεπτά - Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κτλ),  όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ.

Περισσότερα: "Ακτινογραφώντας Το Σύμπαν"